ANASAYFA

Corona Virüsü Nedir ?

Corona virüsü hayvanlar arasında yaygın olarak bulunan büyük bir virüs grubudur. Başlıca dört türde sınıflandırılırlar : Alfa, Beta, Gama ve Delta. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler. İnsanlarda corona virüsünün neden olduğu hastalık spektrumu basit soğuk algınlığından ağır akut solunum sendromuna (SARS) kadar değişkenlik gösterebilmektedir. İnsan ve hayvanlarda çeşitli derecelerde respiratuar(solunumsal), enterik(bağırsakla ilgili), hepatik(karaciğerle ilgili), nefrotik(böbreklerle ilgili) ve nörolojik(beyinle ilgili) tutumlarda seyreden klinik tablolara neden olabilmektedir.

 PEKİ COVID-19 NEDİR ?

31 Aralık 2019’da DSÖ Çin Ülke Ofisi, Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde etiyolojisi yani nedeni bilinmeyen zatürre(pnömoni) vakalarını bildirmiştir. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni Coronavirus (koronavirüs) (2019-nCoV) olarak tanımlanmıştır. Daha sonra 2019-nCoV hastalığının adı COVID-19 olarak kabul edilmiştir.

COVID-19 virüsü, SARS-CoV ve MERS-CoV’un da içinde bulunduğu beta-coronavirus ailesi içinde yer almaktadır.

BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Bu virüs grubuna bağlı virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ve orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilir.

COVID-2019 virüsü semptomları başlıca şunlardır :

  • Burun akıntısı
  • Kuru öksürük, boğaz ağrısı
  • 38-39 derece ateş

Bağışıklık sistemi zayıf olan ileri yaştakiler ve çok küçük çocuklar için virüs zatürre(pnömoni) veya bronşit gibi çok daha ciddi solunum yolu hastalığına neden olabilir.

NASIL BULAŞIR ?

Covid-19 virüsünün insandan insana bulaşması, genellikle sağlıklı bir insanın enfekte bir insanın vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün olur. Virüs hasta insanlardan öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların temas ettiği yüzeylerden göz, ağız, burun mukozası ve el sıkışma ile bulaşabilir. Coronaviruslar genel olarak dış ortamda dayanıklılığı olmayan virüslerdir. Ancak bugün için COVID-19’un bulaşıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir.

NASIL KORUNABİLİRİZ ?

Henüz COVID-19 virüsüne karşı koruma sağlayacak bir aşı bulunmamaktadır. Korunmak için Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği önlemlerden bazıları şunlardır :

  • Enfekte olmuş kişilerle yakın temastan kaçının.
  • El hijyenine dikkat edin, ellerinizi sık sık en az 20 saniye sabun ve su ile yıkayın; sabun ve su olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanın; özellikle hasta insanlar veya çevresi ile doğrudan temas ettikten sonra ellerinizi mutlaka yıkayın.
  • Çiftlik veya vahşi hayvanlarla korunmasız temastan kaçının.
  • Eğer virüs size bulaştıysa başkalarıyla aranızdaki mesafeyi uzak tutun; öksürürken, hapşırırken tek kullanımlık kağıt mendil ile ağzınızı ve burnunuzu kapatın; kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanın.
  • Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.
  • Enfekte olan kişilerin dokunduğu yüzeyleri mutlaka dezenfekte edin.
  • Et, yumurta gibi hayvansal gıdaları yemeden önce iyice pişirin.
  • Hasta kişiler mümkünse kalabalık yerlere girmesin, eğer girmek zorunda kalıyorsa ağzını ve burnunu kapatsın, mümkünse tıbbi maske kullansın.

Virüs hakkında genel bir bilgi almak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın ve T.C. Sağlık Bakanlığının Twitter hesaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

T.C. Sağlık Bakanlığı

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca